• A MEDIÁCIÓ FAJTÁI

  Gazdasági és Munkáltatói mediáció


  A gazdasági életben rengeteg olyan probléma merül fel, amelyeket hatékonyan és gyorsan meg lehet oldani mediációval. A gyorsaság kulcskérdés ebben az esetben, mert egy hosszadalmas bírósági eljárás akár teljesen tönkreteheti a céget anyagilag és még pernyertesség esetén sincs garancia arra, hogy a másik fél teljesíti a fizetési kötelezettségét.


  Üzleti partnerek közötti konfliktusok
  A gyorsan változó üzleti világban a cégek folyamatos kihívásokkal néznek szembe. A mediáció kiváló lehetőség arra, hogy egy semleges külső fél bevonásával elkerüljék a bírósági eljárást.

  Cégen belüli konfliktusok
  Nagyobb vállalatoknál az egyes osztályok között, a munkáltató és a dolgozók között is gyakoriak a konfliktusok. Egy független harmadik fél bevonásával ezek hatékonyan, mindenki megelégedésére rendezhetők.

  Tulajdonostársak
  Ha egy vállalkozásnak több tulajdonosa van, időről-időre fontos tisztázni az alapvető célokat, prioritásokat akár egy külső szakember bevonásával is. A tulajdonközösség megszüntetése esetén pedig létfontosságú lehet a közvetítő igénybe vétele annak érdekében, hogy megfelelő megállapodás szülessen.

  Munkatársak közötti konfliktusok
  A legtöbb ember nem választhatja meg a munkatársait. Az eltérő személyiségből, értékrendből adódó konfliktusok odáig fajulhatnak, hogy akadályozzák a munkavégzést. Mielőtt egyik vagy mindkét fél munkaviszonya megszűnne, érdemes békéltető szolgáltatását igénybe venni.

  A munkáltató és a dolgozók közötti problémák
  A munkáltató hatalmi helyzetben van a dolgozókkal szemben, de az elégedetlen munkavállalók rengeteg kellemetlenséget, sőt anyagi kárt is okozhatnak. A hosszadalmas viták, perek elkerülésének remek eszköze a mediáció a felek között.